LOGOYACURA

Subsidies

handleiding

Het aanschaffen van onze stoelen brengt kosten met zich mee. Voor gezinnen in Vlaanderen bestaat de mogelijkheid om een terugbetaling aan te vragen via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Er gingen jou al vele andere gezinnen voor, dus laat je hierdoor zeker niet tegenhouden.

Scholen en andere zorginstellingen hebben daarentegen hun eigen specifieke voorwaarden en procedures om in aanmerking te komen voor financiële tegemoetkomingen. We moedigen hen aan om contact met ons op te nemen, zodat we hen kunnen informeren over de mogelijkheden en voorwaarden die van toepassing zijn op hun situatie.

Bij Yacura streven we ernaar om onze stoelen toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk gezinnen en instellingen. Financiële ondersteuningsopties kunnen variëren, maar we zijn er om te helpen bij het verkennen van de beschikbare mogelijkheden en om ervoor te zorgen dat onze stoelen beschikbaar zijn voor iedereen die er baat bij heeft.


Scholen en zorginstellingen

1. Buitengewoon onderwijs en gespecialiseerde instellingen:

Voor scholen en zorginstellingen in het buitengewoon onderwijs en gespecialiseerde instellingen vallen onze Blijfstoelen onder de categorie preventieve en infrastructurele maatregelen van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Dit betekent dat deze instellingen in aanmerking kunnen komen voor subsidies die door het VIPA worden verstrekt.

Je kan informatie hierover vinden in de bijgevoegde PDF-brief, waarin uitgelegd wordt hoe scholen en zorginstellingen gebruik kunnen maken van deze subsidies om toegang te krijgen tot onze Blijfstoelen.2. Algemeen onderwijs:

Voor scholen in het algemeen onderwijs is er de cel Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL) van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). Deze cel is verantwoordelijk voor het toekennen van hulpmiddelen aan leerlingen, studenten en cursisten met een functiebeperking.

Als je meer wilt weten over hoe SOL u kan ondersteunen bij het verkrijgen van subsidie voor onze Blijfstoelen, kunt u hier meer informatie vinden. We zijn toegewijd aan het bieden van toegankelijke oplossingen voor scholen en onderwijsinstellingen, en SOL kan u helpen bij het verkennen van de beschikbare financieringsopties.Voor gezinnen thuis: Hoe werkt de terugbetaling door het VAPH?Onze Blijfstoelen zijn erkende medische hulpmiddelen die sterk worden aanbevolen door ergotherapeuten en psychiatrische instanties in heel België.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor terugbetaling of financiële ondersteuning bij de aanschaf van onze hulpmiddelen? Bezoek dan de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voor meer informatie.

De Blijfstoelen dienen – gezien het speciale karakter – te worden aangevraagd via de Bijzondere Bijstand Commissie. VAPH kent onze stoelen inmiddels goed en de goedkeuringen verlopen vlot eens de volledige aanvraag binnen is. Je thuisbegeleiding, mutualiteiten en Yacura kunnen daar bij helpen.
We willen ervoor zorgen dat onze producten beschikbaar zijn voor iedereen die er baat bij heeft
Yacura werkt bovendien met het derdebetalerssyteem: indien er een goedkeuring is door VAPH, dien je enkel toestemming te geven dat VAPH rechtstreeks aan Yacura uitbetaald.

Heeft je kind een (vermoeden van) handicap maar er is nog geen VAPH nummer. Voor belangrijke overgangsmomenten zoals de eerste stap naar de kinderopvang of de overgang van de kleuterklas naar de lagere school kan je een beroep doen op globale individuele ondersteuning (GIO), om die overgang en de start te ondersteunen. Meer informatie via deze link.Hulpmiddel databank VAPH:

Ziggi bij de hulpmiddel databank

Bowie bij de hulpmiddel databankMutualiteiten:

Christelijke Mutualiteit CM
Solidaris
Helan Onafhankelijk ziekenfonds
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen NZVL
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds VNZ
Liberale MutualiteitenVoor gezinnen in NederlandDit proces is helemaal anders dan in Vlaanderen en verschilt ook nog eens per gemeente of stad waar je woont. Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je ook hier graag verder op weg naar een duidelijk beeld over de mogelijkheden naar tegemoetkomingen.

Bel Ann op +32 469 12 81 38 of stuur een mailtje naar post@yacura.be.